Kittens

Zilver Somali cattery Mojoko's

Heel af en toe hebben we kittens, waar we een gouden mandje voor zoeken.  Als u een kitten wilt aanschaffen lees dit dan goed door zodat U weet wat het betekend een Somali kitten in huis te halen.


Er gaat een hoop tijd, zorg, liefde en aandacht in een nestje zitten. We zijn daarom erg voorzichtig met wie onze kittens mee naar huis gaan.


We vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat een kitten niet zomaar de straat op kan wandelen. De tuin moet afgezet zijn of er moet een kattenren gebouwd zijn. Wij hebben zelf een kattenren waardoor onze katten heerlijk buiten kunnen spelen rennen en in de zon liggen.


Goed en gezond eten vinden we ook belangrijk. Onze kittens krijgen Premium voer brokjes, carnibest maar ook soms gewoon een blikje natvoer. Af en toe kook ik koolvisfilet, dat gaat erin als koek 


 


Hygiëne is ook iets waar we veel aandacht aan geven. Ik gebruik Cat’s best öko plus als kattenbakvulling, biologisch en afbreekbaar. Ik schep twee keer per dag de bakken uit. Katten zijn erg gevoelig voor een schone bak!


Er moet ook altijd vers water aanwezig zijn, aangezien onze Bially last heeft van blaasgruis hebben we om het drinken te bevorderen een waterfontijn. De katten vinden het heerlijk om stromend water te drinken, het water blijft zo ook vers.


Onze katten worden met Milbemax ontwormd en met advantage behandeld tegen vlooien,voor de zekerheid. Ik ben nog nooit een vlo tegen gekomen en dat wil ik graag zo houden.


We vinden het ook fijn als een kitten een maatje heeft. Als mensen veel werken zit het kitten dan ook veel alleen, een maatje is dan de oplossing Dat hoeft geen kat te zijn, een hond kan ook het beste vriendje van een kat worden
Dit stukje heb ik overgenomen van cattery Jumanah. ik vond het namelijk erg goed verwoord.


Aanschaf:

Bent u enthousiast geworden over dit leuke ras? Ik kan het me helemaal voorstellen. Een Somali gaat u vast heel veel

plezier bezorgen, het is een feest om ze in huis te hebben, elke dag weer.


Het nemen van een kitten is echter ook een hele beslissing. Wanneer u overweegt om voor het eerst een (Somali)

kitten in huis te nemen dan is het wellicht goed om onderstaand lijstje eens door te nemen.


· Waarom juist een Somali? Bent u voldoende geïnformeerd over het ras en wat zijn uw verwachtingen? U weet dat Somali's geen fulltime vensterbankkatten zijn?


· U weet dat een Somali gezelschap nodig heeft? Het liefst van een andere Somali of een (ras)kat van hetzelfde temperament. De meeste fokkers plaatsen een Somali kitten niet alleen. Een hond kan soms ook een goede kameraad zijn.


· Een kat is geen ding. Ze hebben dagelijks aandacht en verzorging nodig. Kunt u en wilt u dat opbrengen voor een periode van 10 - 15 jaar, misschien nog langer? Wilt u iets voor hen opzij zetten indien nodig?


· Bent u bereid uw huis en tuin in een bepaalde mate aan uw katten aan te passen? Een krabpaal staat niet overal even elegant en uw kamerplanten gaan er waarschijnlijk niet op vooruit. Veel planten zijn trouwens giftig!


· Heeft u genoeg plaats voor een krabpaal, kattenbakken, ligplekken en rustige hoekjes waar een kat zich terug kan trekken?


· Gaat u zich niet storen aan de sporen die uw Somali’s achterlaten? Gedurende het hele jaar verliezen katten haren in mindere of meerdere mate. Deze vindt u overal terug. Zilver Somali's verliezen meer haren dan de niet-zilvers vanwege hun ondervacht. Andere sporen zijn haarballen, uitgelopen kattengrit en schattige pootjes en neusjes op de ramen. Uw meubels kunnen krassen oplopen bij het rennen of spelen.


· Heeft u genoeg tijd om met uw lievelingen te dollen, te knuffelen of gewoon bij hen te zijn? Alleen ‘s avonds even tussendoor en op zondagmorgen is wat weinig.


· Heeft u (kleine) kinderen en hoe schat u in dat deze met de katten om zullen gaan? Kunnen ze al een bepaalde verantwoordelijkheid dragen hierin?


· Heeft u in geval van vakantie of andere reden van langere afwezigheid thuis een goede oppas voor de dieren? Niet iemand die in vijf minuten eten geeft en de bak verschoont gedurende twee weken? Een Somali is ook beslist niet geschikt om in een kattenpension te plaatsen.

 


· Kan het financieel uit en bent u vooral ook bereid uw geld hieraan te besteden? Een Somali kost u zo rond 700 euro qua aanschaf. Als u hier erg van schrikt moet ik u teleurstellen; een Somali, of welke kat dan ook, gaat u elk jaar bijna dit bedrag kosten; ongeveer € 40 per maand. Dit zijn de kosten voor gezonde voeding, kattengrit, de jaarlijkse vaccinatie, ontworming, een krabpaal, een nieuw mandje, speeltjes etc. Het afzetten van de tuin of het balkon gaat ook wat kosten.

Daarnaast zijn er de niet in te schatten medische kosten. Daarmee is het vooral een kwestie van geluk of pech. Wordt het dier zonder grote problemen oud of krijgt u te maken met vervelende ziektes, dure behandelingen of operaties bij een specialist? Niemand kan u dat voorspellen. U kunt een verzekering hiervoor afsluiten maar u kunt ook zelf hiervoor geld opzij zetten. U kunt de risico’s op rasgebonden ziektes verkleinen of uitsluiten door een Somali te kopen bij een fokker die hierop test en de dieren op een goede manier houdt. Een snelle besparing van een paar honderd euro via Marktplaats kan u later veel duurder komen te staan. Afgezien nog van de zorgen en het verdriet om de zieke huisgenoot.


Als u bij geen van deze vragen hebt getwijfeld dan bent u waarschijnlijk Somaliproof en kunt u door naar de volgende ronde. Kies een fokker en een kitten waar u een goed gevoel bij heeft. Neem rustig de tijd. Maak het liefst al kennis voordat er kittens zijn zodat de verleiding om direct ja te zeggen niet aanwezig is. Stel vragen, informeer naar de testen en ga op uw gevoel af bij de fokker en de omgeving waarin de dieren opgroeien. Maak duidelijke afspraken; vaak wordt er met een contract gewerkt. Koop nooit een kitten uit medelijden. Ook niet als u per ongeluk toch bij een broodfokker blijkt te zitten; u maakt hiermee enkel plaats voor nieuwe ellende.